Jak vyplnit Výkaz péče pro nárok na ošetřovné od května 2020

K žádosti o ošetřovné je vždy nutné přiložit Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení. Přinášíme návod, jak tento výkaz správně vyplnit a získat nárok na dávku ošetřovného.

Jak vyplnit Výkaz péče pro nárok na ošetřovné

Tento výkaz je součástí dokumentů týkajících se ošetřovného při péči o dítě z důvodu uzavření školského zařízení, které zaměstnanec předává zaměstnavateli a ten jej dále odesílá na Českou správu sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ).

Výkaz vyplňuje rodič a případně střídající pečující osoba. Slouží jako „lístek na peníze“ pro výplatu dávky ošetřovného.

Od května je nový formulář Výkazu v části B doplněn o údaje pro případ, že se rodiče z objektivních důvodů rozhodnou neumístit dítě do školského zařízení. Za objektivní důvod se považuje ohrožení zdraví dítěte či jiných členů domácnosti, kapacitní (školské zařízení nemůže přijmout všechny děti) a provozní (provoz školského zařízení nelze skloubit s pracovní dobou rodičů).

Je možné jej vyplnit ručně, nebo na interaktivním formuláři na ePortálu ČSSZ. Pokud zaměstnanec předá zaměstnavateli formulář ručně vyplněný, může zaměstnavatel vyplnit část B taktéž ručně, či může využít možnosti interaktivního formuláře (pouze části B – Záznamy zaměstnavatele k výkazu péče) na ePortálu ČSSZ. S ohledem na to, že většina občas tápe jak správně vyplnit tento formulář, přinášíme návod s poznámkami.

Jak vyplnit výkaz péče pro nárok na ošetřovné

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace