1 Afs 287/2018 Nepřesný doklad o dopravě ve spojení se stáčecími lístky a dalšími důkazními prostředky může nahradit řádné doklady dle zákona o spotřebních daních

Spisová značka: 1 Afs 287/2018
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 23. 1. 2019
Stáhnout jako PDF

Stěžovatel přepravoval naftu a tuto postupně stáčel v různých místech. Při stáčení však nevyhotovil navazující doklady o přepravě v nichž by bylo uvedeno aktuální přepravované množství nafty.

Z další dokladů však bylo možné zjistit kolik nafty a kde stočil a že byla zdaněna spotřební daní.

Celní úřad i Krajský soud však dospěly k závěru, že tím nesplnil zákonné povinnosti a že je možné uložit sankci v podobě propadnutí výrobků. KS sice připustil teoretickou možnost nahrazení řádných dokladů jinými, v případě stěžovatele se to však dle jeho názoru nepodařilo.

NSS se však stěžovatele zastal a uvedl, že doklady sice nejsou perfektní, ale ve svém souhrnu poskytují ucelený obraz všech transakcí a rozhodnutí zrušil.

 

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

NSS navázal na svá předchozí rozhodnutí z nichž je možné dovodit, že pokud existují alespoň nějaké doklady, které prokazují verzi tvrzenou daňovým subjektem a tyto byly předloženy při kontrole, je šance propadnutí výrobků zabránit. Pokud by neexistovaly žádné doklady či byly předloženy až následně, je propadnutí výrobků dle NSS správné a nevyhnutelné. 

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace