5 Afs 164/2016 Poplatníkem daně silniční je provozovatel zapsaný v technickém průkazu i když podniká druhý z manželů

Spisová značka: 5 Afs 164/2016 - 30
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 15. 11. 2018
Kategorie: Silniční daň
Stáhnout jako PDF

Jádrem sporu byla otázka, kdo je poplatníkem silniční daně v případě vozidla, které je registrováno na manželku ale k podnikání jej používá manžel. Jak krajský soud tak Nejvyšší správní soud potvrdily, že poplatníkem je v daném případě manželka a to právě kvůli jejímu zápisu jako provozovatele v TP.

Ačkoliv takový zápis v technickém průkazu sám o sobě neznamená omezení vlastnictví vozu manželem, dle zákona je v daném případě poplatníkem manželka.

Argumenty, že manželka byla zaměstnancem manžela, resp. jeho "podniku" MARMOT soudy odmítly, neboť pracovněprávní vztah mezi manžely je vyloučen § 318 zákoníku práce. S ohledem na striktní textaci § 318 již není možná ani existence takového poměru, pokud vznikl před sňatkem (což byl i případ stěžovatelky).

 

 

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

Rozhodnutí je zajímavé tím, že potvrzuje, že fyzické osoby mají jedinou právní subjektivitu a jejich vystupování jako podnikatelů tedy není vystupování jiné osoby (byť může mít fyzická osoba v pozici podnikatele jiná práva a povinnosti).

Ačkoliv se může jevit, že je tento fakt zcela jasný a nesporný, mezi laickou veřejností včetně podnikatelů, se v tomto často chybuje a poplatníci například dovozují ze skutečnosti, zda je majetek psán takzvaně na IČO právní důsledky, které s tím spojeny nejsou.

Kauza je zajímavá i tím, že v odvolacím řízení bylo rozhodnutí změněno tak, že nebyla stanovena na základě pomůcek, ale dokazováním, což není zcela běžné. Každopádně se jedná jen o formální, byť důležitou okolnost a nemělo to vliv    

 

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace