6 Afs 417/2017 Neprokázání vlastnictví při návrhu na vyloučení majetku z exekuce - přechod vlastnictví druhově určených zásob

Spisová značka: 6 Afs 417/2017
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 10. 12. 2018
Kategorie: Daňový proces
Stáhnout jako PDF

Stěžovatel navrhoval vyloučení majetku v podobě zásob z daňové exekuce u původního vlastníka. Argumentoval tím, že majetek nabyl před zahájením exekuce nicméně z provedeného dokazování vyplynulo, že se dost možná jedná o účelové tvrzení.

Kromě rozporných tvrzení (původní vlastník například uvedl při exekuci, že se jedná o jeho majetek a teprve následně si vzpomněl, že se jedná o majetek stěžovatele, navíc osoby spojené) byla předmětem posouzení, zda mohl stěžovatel vlastnické právo nabýt s ohledem na to, že se jednalo o druhově určené věci a nedlošlo k jejich odlišení od ostatních jak požaduje § 1101 občanského zákoníku

„Vlastnické právo k movité věci určené podle druhu se nabývá nejdříve okamžikem, kdy lze věc určit dostatečným odlišením od jiných věcí téhož druhu"

Tak tomu v daném případě nebylo ačkoliv technicky to možné bylo a například v případě jiného zákazníka tak subjekt postižený exekucí postupoval  (držel jeho majetek odděleně od ostatních zásob) a při exekuci to uvedl.

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

Jedná se o kauzu propojené společnosti navazující na kauzu QANTO CZ s.r.o. (nyní Potamos CZ s.r.o.) a zajišťovacích příkazů. 

 

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace