1 Afs 276/2018 Výdaje na úpravy majetku byly technickým zhodnocením; technickým zhodnocením jsou i výdaje na zmenšení půdorysu

Spisová značka: 1 Afs 276/2018
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 21. 2. 2019
Kategorie: Daň z příjmů
Stáhnout jako PDF

V posuzované věci stěžovatel uplatnil výdaje na úpravy nemovitostí jako běžný náklady, správce daně však dospěl k závěru, že se jedná o výdaje na technické zhodnocení, protože došlo ke změně půdorysu dvou objektů (v jednom případě zvětšení plochy, v druhém zmenšení). Soudy daly správci za pravdu a potvrdily, že technickým zhodnocením je zmenšení zastavěné plochy stavby zbouráním přístavku.

Rovněž odkázaly na dřívější rozhodnutí 8 Afs 33/2011, dle něhož je potřeba časově a související úpravy nutné posuzovat shodně byť by jejich posouzení bylo jiné, pokud by se jednalo o dvě samostatné akce.

Kromě toho soudy odmítly procesní argumenty stěžovatele, tedy že správce daně nepostupoval v souladu s daňovým řádem. Odmítly, že by správce daně a OFŘ neumožnilo poplatníkovi se ke zjištěním vyjádřit a polemizovat se závěry správce daně. 

 

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

Krajský soud ve svém rozhodnutí odkázal na některá další rozhodnutí NSS, například 8 Afs 4/2012-39 týkající se záměny materiálu, kdy NSS zkonstatoval, že lepší vlastnosti nového materiálu nemusí znamenat vždy technické zhodnocení, zejména pokud je zlepšení výsledkem pokroku a původní materiál již například není dostupný a nový materiál má nejbližší vlastnosti 

či 9 Afs 149/2016-34, dle něhož je za technické zhodnocení považována i výměna oken se dvěma skly za okna se třemi vrstvami skel, což je v rozporu s často deklarovaným názorem (který zastávala i finanční správa), že stačí zachovat rozměr oken a bude se jednat o opravu.

 

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace