6 Afs 44/2018 Podvody při poskytování reklamy a zneužití práva při sjednání smluvní pokuty

Spisová značka: 6 Afs 44/2018
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 6. 2. 2019
Kategorie: Daň z příjmů
Stáhnout jako PDF

Stěžovatelka (společnost LEDOPA) přijala plnění v podobě reklamních plnění, které byly zatíženy podvodem. Podezřelé byly jak částky služeb, tak propojení jednotlivých článků.

Společnost a rovněž uhradila smluvní pokutu ve výši 36 mil Kč, kdy její sjednání bylo značně neobvyklé, resp. rozumný podnikatel by takovou smluvní pokutu nesjednal. Pokuta byla sjednána pro případ, že LEDOPA neuzavře kupní smlouvu na nemovitost se Slovenskou společností Bitúnok, která ovšem podle zjištění Police nemovitost nikdy nevlastnila. Ledopa smlouvu neuzavřela přestože měla dostatek finančních prostředků.

NSS argumenty stěžovatelky odmítl a dal za pravdu správci daně.

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

Věcně se o příliš zajímavé rozhodnutí nejedná, protože okolnosti byly zcela jednoznačné. Rozhodnutí je zajímavé spíše tím, že se dotýká společnosti LEDOPA GROUP, která "ustála" kauzu dodávek pohonných hmot ze zahraničí , kdy se správce daně zaměřil pouze na otázku nabytí vlastnického práva u pohonných hmot a nijak nepracoval s možností prokazovat zapojení LEDOPA do podvodů.

Tento rozsudek a další a kauzy této společnosti ukazují, že se jedná o problematickou společnost a její zapojení do podvodů nebude náhodné. Bohužel špatnou činností správce daně tato společnost z kauzy podvodů na DPH (alespoň prozatím) vyvázla.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace